Gül Çeşitleri Nelerdir? Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

10-04-2025 12:14
Gül Çeşitleri Nelerdir? Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Güller doğanın en güzel çiçeklerinden biri olarak her bahçeye ayrı bir renk ayrı bir hava katarlar. Hepsi kendine özel renkleri kokuları ve şekilleriyle muazzamdır. Çoğunlukla bilinen gül çeşidi her zaman gördüğümüz kırmızı güller olsa da bilinenin aksine çok fazla farklı gül çeşidi vardır. İçeriğimizde farklı gül çeşitlerinin özelliklerini keşfedecek ve her birinin barındırdığı güzelliklere dair ipuçları vereceğiz. Gül yetiştirmek istiyorsanız en uygununu seçip yetiştirmeye başlayabilirsiniz;

Gül Nedir, Kökeni Nereden Gelir?

Gül kökeni itibariyle oldukça eski bir geçmişe sahip, MÖ 2000 yıllarına kadar giden bir geçmişi vardır ve ilk olarak Asya bölgelerinde yetişmeye başlamıştır. Orta Doğu ve Çin güllerin ilk vatanları olarak bilinir. Zamanla, gülün popülaritesi dünyanın dört bir yanına yayılmış ve farklı kültürlerde sembolik anlamlar kazanmıştır. Antik Yunan'dan Roma İmparatorluğu’na kadar pek çok medeniyet gülü tanımış sevgi güzellik ve doğanın büyüsüyle ilişkilendirmiştir. O dönemde gül yağı parfüm ve ilaç yapımında kullanılacak kadar değerli bir materyal haline gelmişti.

En Çok Sevilen Gül Çeşitleri

Birçok farklı gül çeşidi görmüşsünüzdür. Hepsi genel bir familyanın altında yer alır fakat hepsi de birbirinden farklı güzel özellikler barındırır. Aşağıda, en çok sevilen ve en çok bilinen gül çeşitlerini görebilirsiniz;

Çay Gülü

Çay gülü adını gerçekten de çaydan alıyor. Ama burada sözünü ettiğimiz şey içtiğimiz siyah çay değil çayın yapraklarının verdiği koku. Dört mevsimin birçoğunda çiçek verebilecek kapasiteye sahiptir. Renkleri genellikle pastel tonlardadır uçuk pembe, krem, soluk sarı gibi tonlarla büyüler. Gül yetiştirmeye yeni başlayanlar için iyi bir tür diyebiliriz.

Floribunda Gülü

Floribunda gülleri çiçek bolluğu demek. Renkli kişiliklerin hayata neşeyle bakanların gülü olabilir çünkü açmaya başladığında bir birkaç çiçek görürsünüz. Floribunda gülleri kırmızı, turuncu, mor, pembe renk geçişleriyle bilinir ve bir çiçek içinde iki ayrı renge tanık olabilirsiniz. Soğuk hava koşullarına karşı dirençlidirler ve hastalıklara karşı güçlüdürler.

Grandiflora Gülü

Grandiflora büyük çiçek anlamına gelir ve gerçekten de gösterişli büyük bir yapısı vardır. Yüksek boylu sağlam dalları vardır. Rüzgara karşı eğilmez yağmura rağmen güzelliğinden ödün vermez. Çiçekleri tek tek açar ve kokusu hafif ama zariftir.

Yerli Gül

Anadolu topraklarında yüzlerce yıldır yetiştirilen yerli gül türleri, nesiller boyu elden ele, gönülden gönüle aktarılmıştır. Yerli güller diğer güllere göre çoğunluk olarak daha dayanıklıdır. Toprağa, iklime, zamana dirençlidir. Kokuları da oldukça karakteristiktir. Geleneksel değerleri seven, geçmişe bağlı ama bugünü de yaşayan insanlar için çok özeldir.

Damask Gülü

Damask gülü listedeki en romantik, en anlam yüklü tür. Adını Şam’dan alır ve tarih boyunca en değerli gül türlerinden biri olarak kabul edilmiştir. Bugün hala parfüm üretiminde en çok kullanılan edilen gül türü damask gülüdür. Derin yoğun ama asla rahatsız etmeyen bir aromaya sahiptir. Çiçekleri açık pembe tonlarında olur ve sık yapraklıdır. Eski zamanlarda hem cilt için hem ruhsal rahatlama için damıtılıp kullanılmıştır.

Gül Bakımı Nasıl Yapılır?

Güllerin birçok çeşidi mevcuttur ve bu bakımları konusunda soru işaretlerine neden olur fakat çok fazla farklılık gözetmeksizin aşağı yukarı aynıdır. Genel olarak çok nadir bir tür seçmediğiniz sürece aşağıdaki bakım adımlarını gerçekleştirerek güllerinizi sağlıklı şekilde yetiştirebilirsiniz;

Doğru Yer Seçimi

Güller güneşi çok severler. Günde en az 6 saat doğrudan güneş ışığı alabilecekleri bir yer seçmelisiniz. Yeriniz gölgeliyse güllerinizin yeterince sağlıklı ve bol çiçek açmadığını görebilirsiniz. Güneş ışığı gülleri güçlü ve canlı tutmak için son derece önemli.

Toprak ve Sulama

Toprağınızın nemli ama su birikintisi olmayan bir yapıda olması gerekir. Sularken doğrudan köklerine su verip yapraklarının ıslanmasını engelleyerek daha sağlıklıdı şekilde büyütebilirsiniz. Sulamayı da sabah saatlerinde yapın ki fazla nemli kalmasın ve hastalık oluşma riski olmasın.

Gübreleme

Güller düzenli olarak beslenmeye ihtiyaç duyarlar. İlkbaharda yeni büyümeye başladıkları zaman organik gübre veya özel gübrelerle besleyebilirsiniz ama gübreyi fazla kullanmamaya dikkat edin çünkü fazla büyümelerine neden olacaktır.

Budama

Güllerin sağlıklı büyümesi ve daha çok çiçek açması için budama yapmanız gerekir. Solmuş ve zayıf dalları keserek daha güçlü ve canlı açmasına yardım edebilir, çiçeğin sağlığını da artırabilirsiniz. Budamalarınızı ilkbaharda yapabilirsiniz.

Kış Bakımı

Soğuk bölgelerde yaşıyorsanız güllerinizi soğuktan korumak için köklerini örtme yöntemini kullanabilirsiniz. Soğuktan iyi bir korumayla ilkbaharda sağlıklı bir şekilde büyümelerine yardım etmiş olursunuz.

Güller Saksıda Yetiştirilebilir Mi?

Gül bulunduğu yere güzellik katmak konusunda son derece iyi bir çiçektir. Doğru saksı ve doğru bakımla küçük bir balkonda bile çiçek açabilir. Fakat gül için seçeceğiniz saksı çok küçük olmamalı. Köklerinin rahatça yayılabileceği bir alanı olmalı ki gül de kendini güvende hissedebilsin. Drenajı iyi olan yani altında mutlaka suyun süzülebileceği delikler olan bir saksı kullanmanızı tavsiye ederiz.

İlginizi Çekebilir: Hanımeli Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Saksıda Yetiştirmek İçin Toprak ve Su

Güller besin açısından zengin ve hava alan toprakları sever. Organik gübre karışımıyla toprağınızı zenginleştirebilirsiniz. Bolca güneş gören bir yere yerleştirip günde en az 5-6 saat doğrudan güneş aldırarak sağlıklı bir şekilde yetişmesine yardım edebilirsiniz. Saksıda yetiştirilen güller minyatür veya çalı tipi güller olarak bilinen kompakt türler olduğunda çok daha başarılı olursunuz ama bu demek değildir ki büyük çiçekli güller yetişmez. Sadece daha fazla alan ve biraz daha özen isterler. Fazla suya değil, düzenli suya ihtiyaç duyarlar. Toprağın yüzeyi kurudukça sulayabilirsiniz.

Nasıl Bir Saksı Seçilmeli?

Çok sığ bir saksı seçmeyin, gül kökleri derine doğru uzanmayı sever bu yüzden derinliği olan bir saksı kullanın. Küçük minyatür güller için orta boy bir saksı yeterli ama çalı tipi ya da büyük çiçekli güller için en az 30-40 cm çapında ve derinliğinde bir saksı kullanmanız çok daha sağlıklı olur. Malzeme seçimize gelecek olursak hepsinin kendine göre avantajları var ama toprak saksı hava geçirgenliğiyle gülün köklerini daha rahat ettirir. Bunun dışında da fazla nemi içine çekerek köklerin çürümesini engeller. Balkon ya da teras gibi rüzgara açık bir yerde yetiştirecekseniz ağırlığı nedeniyle toprak ya da seramik saksılar daha sağlamdır.

SIKÇA SORULAN SORULAR

Güllerin Yaprakları Neden Sararır?

Yaprak sararması fazla sulamadan, yetersiz güneşten ya da toprakta besin eksikliğinden kaynaklanır. Mantar hastalıkları da yaprakların sararmasına ve dökülmesine sebep olabilmektedir. Bu durumda sulama düzeni kontrol edilmeli ve gerekirse bitki destek ürünleriyle müdahale edilmelidir.

Gül Yapraklarında Siyah Lekeler Varsa Ne Yapılmalı?

Mantar kaynaklı bir hastalık olan karalekenin habercisidir. Yapraklar temizlenmeli hastalıklı yapraklar toplanıp atılmalı ve bir mantar ilacı kullanılmalıdır. Bitkinin alt kısmından sulama yaparak yaprakların ıslanmamasını sağlamalısınız.

Gül Kaç Yılda Bir Toprak Değişimine İhtiyaç Duyar?

Güller özellikle saksıda yetiştiriliyorsa her 2-3 yılda bir toprak değişimine ihtiyaç duyar. Bahçeye dikili güller için bu süre daha uzun olabilir ama birkaç yılda bir üstten toprak yenilemesi yapabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Sumak Ağacı Fidanı Bakımı Nasıl Yapılır? 
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.