Arap Yasemini Özellikleri? Bakımı Nasıl Yapılır?

Son dönemlerde hem bahçede hem de evde yetiştirilebilecek çiçek çeşitleri oldukça popüler. Özellikle kokusuyla ev ve bahçelerimize güzel bir esinti bırakacak çeşitler son derece revaçta! Arap Yasemini de bu çiçeklerden bir tanesi. Hem evde hem de bahçede yetiştirilebilmesiyle, doğru bakım yapıldığında yıl boyunca muazzam çiçekler açabilen bir çiçek olarak karşımıza çıkıyor. Arap Yasemini nasıl yetiştirilir? Ne kadar su ister, hangi ortamda daha iyi gelişir sizler için derledik;
Arap Yasemini Nedir?
Arap Yasemini yasemin ailesinin en popüler türlerinden biridir. Anavatanı Güney Asyadır ve sıcak ve ılıman iklimleri çok sever. Hatta birçok kültürde muhteşem kokusuyla özel bir yere sahiptir. Hindistan’dan Orta Doğu’ya, Akdeniz’den Uzak Doğu’ya kadar birçok yerde süs bitkisi olarak yetiştirilir. Bazı ülkelerde düğünlerde ve özel törenlerde Arap Yasemini çiçekleri kullanılır çünkü saflığı ve huzuru anlatır. Sürekli ilgilenmem gerekir mi, hemen kurur mu?" diye düşünüyor olabilirsiniz fakat Arap Yasemini çok nazlı bir çiçek değildir. Dolayısıyla kolay bir şekilde büyütebilirsiniz.
Arap Yasemini Özellikleri
Arap Yasemini'nin en öne çıkan özelliği tabii ki ilk başta eşsiz kokusudur. Bilhassa akşam saatlerinde kokusunun daha yoğun hale gelmesi sebebiyle yaz aylarında huzur verici olarak nitelendirilir. Bir Arap Yasemini yetiştirmek istiyorsanız evinizde doğal bir koku istiyorsanız oda kokularına ya da yapay parfümlere ihtiyacınız yok.
Arap Yasemini’nin çiçekleri küçük ama görsel olarak oldukça etkileyicidir. Bazen tek tek bazen de gruplar halinde açarak saksınızı ya da bahçenizi bir anda renklendirir. Bulunduğu ortama kolay uyum sağlayan bir bitki olduğu evde, balkonda, bahçede yetiştirilebilir. Bir bahçeniz varsa çit kenarına ya da bir duvara yakın bir yere dikerseniz sarmaşık gibi tırmanarak ortama güzel bir hava katacaktır.
Arap Yasemini Kökeni Nereye Dayanıyor?
Arap Yasemini’nin kökeni konusunda kesin bir yer söylememiz biraz zordur fakat en çok kabul gören görüş Güneydoğu Asya ve Orta Doğu bölgelerinden geldiği yönündedir. Bu bölgelerde tarih boyunca sadece bir süs bitkisi olarak değil aynı zamanda geleneksel şifa kaynağı ve kültürel bir sembol olarak da kullanılmış. Hint kültüründe, eski Arap bahçelerinde ve Çin’in mistik doğasında kendine yer edinmiş olan Arap Yasemini, zamanla Akdeniz iklimine sahip bölgelere de yayılmış. Bugünse tropikal ve ılıman iklimlerin olduğu pek çok yerde keyifle yetiştiriliyor.
Arap Yasemini Çeşitleri Nelerdir?
· Grand Duke of Tuscany (Büyük Toskana Dükü): En popüler Arap Yasemini türlerinden biridir.
· Maid of Orleans (Orleans’ın Hizmetçisi): En hızlı büyüyen Arap Yasemini türlerinden biridir.
· Belle of India (Hindistan’ın Güzeli): Genellikle gece saatlerinde çiçek açar ve kokusunu yayar.
· Mysore Mulli: Yasemin çayı yapımında sıkça kullanılır.
· Arabian Nights (Arap Geceleri): Çiçekleri küçük ama gösterişlidir.
· Musky Jasmine (Misk Yasemini): Çiçekleri diğer türlere göre biraz daha küçüktür.
· Arabian Pearl (Arap İncisi): Küçük, inci gibi yuvarlak çiçekleri vardır.
Arap Yasemini Bakımı Nasıl Yapılır?
Arap Yasemini yetiştirmek istiyorsanız çok fazla zorlanmayacağınızı söylemeliyiz. Fakat tabii ki her güzel şey gibi Arap Yasemini de biraz özen istemektedir. Çiçeğinize sevgiyle bakarsanız sizi bolca çiçeği ve mis kokusuyla ödüllendirecektir. Peki Arap Yasemini bakımını nasıl yapmalısınız, detaylıca inceleyelim;
Arap Yasemini İçin Doğru Sulama Tekniği
Arap Yasemini sudan hoşlanır ama köklerinin sürekli ıslak kalmasını sevmez. Bu açıdan dengeyi sağlamanız oldukça önemli, en kısa tabirle ne aşırı su vermelisiniz ne de çok fazla susuz bırakmalısınız. Sulama toprağın nem durumuna göre yapılmalıdır. En basit yol olarak parmağınızı toprağa batırarak nemini kontrol etmek olacaktır. Parmağınızı batırdığınızda toprak üstten kuruysa sulama zamanı gelmiş demektir. Fakat tam tersi olarak hala nemliyse bir gün daha beklemeniz gerekebilir. En iyi sulama zamanı sabah saatleri veya akşam saatleridir çünkü güneşin en sıcak olduğu öğle saatlerinde sulama yaparsanız, suyun bitkinin yapraklarına doğrudan temas etmesiyle yapraklarda yanıklara neden olabilirsiniz.
Arap Yasemini İçin İdeal Işık ve Sıcaklık Koşulları
Arap Yasemini güneşi çok sever. Bu nedenle en uygun yer bol ışık alan ama doğrudan güneş ışığının vurmadığı bir yerdir. Güneş ışığı bitkinin büyümesi ve çiçeklenmesi için çok önemlidir. Güneşi yeterince almazsa çiçekleri çok az olur ya da hiç olmaz. Fakat doğrudan öğle güneşi yapraklarına zarar verecektir.
Doğru sıcaklık aralığı 20-25°C civarındadır. Bu sıcaklık aralığında rahatça büyür ve çiçek açar ama çok sıcak yaz günlerinde sıcaklıklar 30°C'ye kadar çıkarsa biraz zorlanacaktır. Dolayısıyla özellikle yaz aylarında bolca su vererek serin tutmaya dikkat etmelisiniz. Kışınsa sıcaklık biraz daha düşük olabilir ama 10°C’nin altına inmemelidir. Soğuk havalar Arap Yasemini için pek uygun değildir çünkü büyümesini yavaşlatır ve çiçek açmasını engeller. Kışın ev dışında bakıyorsanız don olaylarından korumak için bitkinizi içeri almanızı tavsiye ederiz.
Arap Yasemini Gübreleme ve Besin Takviyesi
Arap Yasemini büyüdükçe ve geliştikçe ihtiyacı olan besinleri daha fazla almaya başlar. Her bitkinin olduğu gibi Arap Yasemini’nin de büyüme dönemlerinde besin takviyesine ihtiyacı vardır. Özellikle bahar ve yaz aylarında çiçek açma dönemi geldiğinde gübre vererek sağlıklı büyümesini destekleyebilirsiniz. İdeal olarak baharda yeni filizlenmeye başladığında yaz boyunca ve çiçeklenme dönemi sırasında gübrelemeniz gerekecektir. Kış aylarındaysa bitkinin büyümesi yavaşlar ve daha az besine ihtiyaç duyar bu yüzden kışın gübrelemeden kaçınmanızı tavsiye ederiz.
İlginizi Çekebilir: Manolya Çiçeği Özellikleri Nelerdir?
Arap Yasemini Çoğaltma Yöntemleri Nelerdir?
Genelde Arap Yasemini çiçeğini tanıyan ve büyüten kişiler büyüsüne kapılıp çoğaltmak isterler, siz de onlardan biriyseniz Arap Yasemini’ni nasıl çoğaltabileceğinizi aşağıdaki yöntemleri araştırıp uygulayarak gerçekleştirebilirsiniz.
· Sap Kesmeleri ile Çoğaltma (Söğütleme Yöntemi)
· Yaprak Daldırma Yöntemi
· Toprak Ayırma Yöntemi (Bölme Yöntemi)
· Suyun İçinde Köklenme (Su Köklenmesi Yöntemi)
Arap Yasemini Ne Kadar Sürede Büyür?
Çoğunluk olarak ilkbahar ve yaz aylarında daha hızlı gelişmektedir ve uygun koşullarda birkaç ay içinde gözle görülür şekilde büyümeye başlar. Fakat tam anlamıyla olgunlaşması ve çiçek açması için en az bir yıl kadar düzenli bakım gerektirir. Yeterince güneş alır doğru miktarda su ve besin desteği sağlarsanız birkaç ay içinde minik tomurcuklarını göstermeye başlayacaktır. Dolayısıyla aslında en iyi koşullar sağlandığında yavaş yavaş büyüdüğünü kolayca gözlemleyebilirsiniz.
Arap Yasemini Hangi Toprak Türünü Sever?
Arap Yasemini iyi drene edilen, hafif asidik veya nötr pH seviyesine sahip toprakları sever. Torf ve perlit karışımı içeren topraklar köklerin sağlıklı gelişmesi için doğru seçim olacaktır.
Arap Yasemini Kokusu Çok Yoğun Mu? Alerji Yapar Mı?
Arap Yasemini’nin kokusu özellikle akşam saatlerinde oldukça yoğundur. Çiçeklere karşı hassasiyeti olan biriyseniz veya çevrenizde böyle insanlar varsa baş ağrısı veya alerjik reaksiyonlar yapabilir. Kokulara karşı hassasiyetiniz varsa kapalı alan yerine balkon veya bahçede yetiştirmenizi tavsiye ederiz.
Arap Yasemini’nin Çiçekleri Koparıldığında Tekrar Açar Mı?
Solan çiçekleri düzenli olarak budarsanız bitkinin yeni çiçekler açmasını teşvik eder. Çiçekler solduğunda temizlenmesi bitkinin enerjisini yeni tomurcuklara yönlendirmesine yardım eder.