Amber Çiçeği Özellikleri? Bakımı Nasıldır?

Turuncu, sarı, pembe, kırmızı gibi renklere uzanan renk geçişleriyle bahçeleri ve balkonları süsleyen amber çiçeği doğanın minik bir sanatı olarak karşımıza çıkıyor. Sadece güzelliğiyle değil dayanıklılığıyla da gönülleri fethediyor. Bakımı zor mu? diye düşünüyorsanız hiç endişelenmeyin. Amber çiçeği tam bir savaşçı desek yeridir, susuzluğa dayanıklı ve acemi bahçıvanların bile kolayca yetiştirebileceği bir bitki. Yetiştirmek üzere bir çiçek arıyorsanız amber çiçeğinin özelliklerini ve bakım sırlarını sizler için derledik;
Amber Çiçeği Nedir?
Bilimsel adı Lantana camara olan amber çiçeği aslında tropikal ve subtropikal bölgelerin doğal sakini. Çiçekleri bir gün sarı, ertesi gün turuncu, sonra da kırmızıya dönebiliyor. Yani tek bir bitkiyle birçok farklı bitki yetiştiriyormuş gibi bir his alabilirsiniz. Günümüzde bahçe ve balkonlarda da çok sık kullanılmasının sebebi aslında budur diyebiliriz. Aşırı renkli ve cıvıl cıvıl yapılarıyla ortama şahane bir şekilde renk katarlar. Fazla renkli çiçekleri seviyorsanız mutlaka bahçenizde ya da balkonunuzda bakmanızı tavsiye ederiz.
Amber Çiçeğinin Kökeni Nereden Gelir?
Amber çiçeği köken olarak Orta ve Güney Amerika’ya dayanıyor. Brezilya ormanlarından Meksika iklimine kadar birçok yerde doğal olarak yetişiyor. Yani doğası gereği sıcağı güneşi ve bol ışığı seven bir bitki. Zaten renklerindeki tropikal canlılık da tam olarak buradan geliyor diyebiliriz. Türkiye’de de sıcak ve ılıman iklimin görüldüğü yerlerde bilhassa sahil kesimlerinde amber çiçeğine rastlayabilirsiniz.
Amber Çiçeğinin Özellikleri Nelerdir?
Amber çiçeğinin yaprakları hafif tüylü ve dokununca hoş bir koku bırakan türdendir. Fakat dikkat, yaprakları biraz pütürlü olduğu için çıplak elle çok sık temas ettiğinizde hafif tahrişe neden olabilmektedir. Bu yüzden özellikle hassas cilde sahipseniz dokunmadan önce eldiven kullanmanız gerekebilir. Ama genel olarak koyu yeşil yaprakları çiçeklerin rengini daha da ön plana çıkararak çiçeğin asıl renginin daha çok öne çıkmasını sağlar. Fazla suya ihtiyaç duymayan kuraklığa dayanıklı bitkilerden de biridir. Çiçek bakımı konusunda pek iyi değilim diyenlerdenseniz doğru seçim yapmış olursunuz.
Amber Çiçekleri ve Doğal Yönleri
Bahçenizde veya balkonunuzda arıları ve kelebekleri görmekten hoşlanıyorsanız nektar açısından oldukça zengin ve doğadaki arıları ve kelebekleri kendine çekmesiyle istediğiniz ortamı yaratabilirsiniz. Amber çiçeği güzelliğiyle muazzam bir çiçek olsa dahi dikkat edilmesi gereken bir noktası var, yaprakları ve meyveleri evcil hayvanlar ve küçük çocuklar için hafif zehirli olabilmektedir. Özellikle kediniz, köpeğiniz ya da meraklı bir çocuğunuz varsa çiçeği onların ulaşamayacağı bir yerde yetiştirmenizi tavsiye ederiz. Ama panik yapmayın, sadece aşırı miktarda yenildiğinde zehirlenmeye yol açabilmekte yani normal şartlarda büyük bir tehdit oluşturmayacağını da söyleyebiliriz.
Amber Çiçeği Türleri
Amber çiçeği sadece tek bir görünümden ibaret değildir. Tam aksine birçok farklı türü ve rengi vardır. Bazıları bodur bazıları da tırmanıcı formdadır. En bilinen türlerini aşağıda görebilirsiniz;
· Lantana camara (Klasik Amber Çiçeği): En yaygın bilinen türüdür. Çoğunluk olarak sarı, turuncu, pembe ve kırmızı tonları bir arada bulunur. Renk geçişleri bu türde çok belirgindir.
· Lantana montevidensis (Mor Amber / Sarkıcı Amber): Diğerlerinden farklı olarak sarkıcı bir yapıya sahiptir. Çiçekleri mor ve lavanta tonlarındadır. Sarkık formda büyüdüğü için özellikle saksıdan aşağıya doğru dökülen bir görüntüsü vardır.
· Lantana trifolia (Taneli Amber): Çiçeklerinden çok sonrasında oluşan morumsu meyve kümeleriyle dikkatimizi çeker. Çiçekleri daha küçük olabilir ama taneli bir görünümü de vardır.
· Lantana involucrata (Yerli Amber / Wild Sage): Küçük beyaz ya da açık mor çiçeklere sahiptir. Doğal yaşam alanlarında çit kenarlarında ve vahşi doğada görülür. Hafif aromatik kokusu da vardır.
· Hibrit Lantana Türleri (Melez Türler): Zaman içinde peyzajcılar ve botanikçiler amber çiçeğinin dayanıklılığını ve renk çeşitliliğini daha da artırmak için melez türler geliştirmiştir. Bu tarz hibrit türler çok daha yoğun çiçek açar renkleri daha farklı olabilir ve bazen kokuları daha hafiftir.
Amber Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Amber çiçeği güneşe bayılır dolayısıyla ne kadar çok güneş alırsa o kadar mutlu olur. Günlük en az 6 saat güneş ışığı alabileceği bir yerde tutarsanız çiçekleri adeta patlama yapacaktır. Sabah güneşi ona çok iyi gelir, öğlen sıcağında çok kavrulmaması için öğleden sonra hafif gölgeli bir alan da fena olmayacaktır. Balkonunuz ya da pencere önünüze koymanızı öneririz. Toprak konusunda çok seçici değildir ama su tutmayan, toprakları daha çok sever. Amber çiçeği bakımında yapılan en büyük hata her gün sulamaktır, bunu iyi ayarlamak için sulayacağınız zaman toprağı kontrol edin, parmağınızı toprağa batırdığınızda kuruysa sulayın. Islaksa bir gün daha bekleyin. Bilhassa büyüme döneminde yani ilkbahar-yaz arası 2-3 haftada bir sıvı çiçek gübresi ile destek verebilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Palmiye Ağacı Özellikleri Nelerdir?
Amber Çiçeğinin Saksıda Bakımı ve Püf Noktaları
Amber çiçeği sadece bahçelere ait değildir, saksıda da oldukça mutlu olan hatta balkon ya da pencere önü gibi alanlarda büyümeyi çok seven bir bitkidir. Yani şehirde yaşıyor olmanız amber çiçeği yetiştirmenize engel değil. Amber’in kökleri çok derinlere gitmez ama yine de nefes alabileceği bir saksı ister. Bunlar dışında dikkat etmeniz gerekenleri aşağıda görebilirsiniz;
· Saksınızı güneş gören bir pencere kenarı, güney cepheli balkon ya da ışık alan bir veranda gibi bir yere koyun.
· Saksıda toprağın kuruması daha hızlı olur ama bu sizi her gün sulamaya yönlendirmesin. Aksine az ve öz sulamak daha iyidir.
· Kışın sulama sıklığını azaltın.
· Altı delikli su tahliyesi olan bir saksı kullanın.
· Su birikmesine izin vermeyin, alt tabakta su kalmamalı.
· 15 günde bir sıvı çiçek gübresi verebilirsiniz.
· Solmuş çiçekleri koparın ki yenileri sağlıklı bir şekilde çıksın.
· Gerekirse bitkiyi birkaç gün açık alana çıkarın hava alsın.
Amber Çiçeği Neden Çiçek Açmaz?
Amber çiçeğiniz çiçek açmıyorsa bunun bir değil birkaç nedeni vardır öncelikle. Bitki yeterince güneş ışığı almıyor olabilir bu yüzden güneşli bir alana yerleştirmelisiniz. Çok fazla sulama da çiçek açmasını engelleyen bir faktördür. Toprağının kuru olduğuna emin olduktan sonra sulama yapmalısınız. Azot bakımından zengin gübre kullanmak da aşırı yeşil büyümeye ve az çiçek açmasına sebebiyet verebilecektir. Dolayısıyla dengeli bir gübre kullanmanız gerekir. Bu hususlara hassas şekilde dikkat ettiğinizde çiçeğinizin iyi bir şekilde yetiştiğini görebilirsiniz.
SIKÇA SORULAN SORULAR
Amber Çiçeği Neden Sararır?
Genellikle aşırı sulama veya sulama eksikliği sararmaya neden olur. Bunun dışında fazla gübre verirseniz de yapraklar sararabilir. Amber çiçeği yetiştirirken her şeyin fazlasından kaçının.
Amber Çiçeği Saksıda Ne Kadar Büyür?
Saksıda büyüyen amber çiçekleri daha küçük kalır ama uygun bakım ve alan sağlandığında oldukça sağlıklı bir şekilde gelişeceğini görebilirsiniz.
Amber Çiçeği Kış Aylarında Nasıl Korunur?
Amber çiçeği sıcak iklim bitkisi olduğu için kış aylarında soğuktan korunması gerekir. Soğuk bölgelerde yaşıyorsanız çiçeğinizi iç mekanlara almanızı öneririz. Soğuk havalarda donma riski olabilir bu nedenle saksıda yetiştiriyorsanız i içeriye alıp sıcak ve aydınlık bir ortamda tutmalısınız.İlgilinizi Çekebilir: Frezya Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?